Bike-fitting

Zonnig droog weer vandaag, kwam goed uit want ik had een afspraak om met mijn fiets naar Bike Experience in Wuustwezel te gaan. Ik had Jean Luc van Bike Experience gesproken op Velofollies in Kortrijk enkele weken geleden. Hij is een fietstechnicus, sportcoach en ergo voor wielrenners. Hij past fietsen ergonomisch aan zodat men beter en gezonder kan fietsen. Als klanten heeft hij renners uit alle categoriën. Ik ben geen wielrenster maar ik heb jaren gezocht naar iemand met deze expertise die me zou kunnen helpen bij aanpassingen voor de fiets in verband met de moeilijkheden die ik heb door mijn reuma, daarom dacht ik bij mezelf, atleet of niet, ik ga die toch eens consulteren. Ik ben erg blij dat ik over die drempel ben gestapt, dat ik het idee dat ik daar niet goed genoeg voor ben heb laten varen want juist door mijn beperkingen heb ik de expertise van zo iemand nodig. Je kunt immers nergens een gewone ergotherapeut consulteren buiten een revalidatiecentrum, die zich daar mee bezig houdt, bovendien sta ik nu ook al veel verder dan het niveau van een revalidatiecentrum. En dan zal het nog moeilijker zijn om iemand te vinden die daar zo ver in staat als Jean Luc. Hij vertelde me ook over zijn vader die reuma heeft en die door fietsen ook veel beter werd, net zoals ik. Dus ik voelde me begrepen.

Na een ritje van 15,5 km kwam ik daar aan en werd er vriendelijk met mountainbike en al binnen ontvangen. Dan kom je in een soort labo met allerlei electronische meettoestellen,camera's, computer en groot scherm en uiteraard een veelheid aan fietsonderdelen waarvan ik de helft zelfs nog nooit eerder zag. Eerst werd mijn achterwiel van mijn fiets gehaald en kwam er een ander in de plaats dat dan verbonden was met een toestel en draden. Alles werd geregistreerd op computer. Beide wielen stonden in rollers en terwijl ik er op fietste werd ik gefilmd om mijn bewegingen te observeren, om te zien waar ik minder goed functioneer. Mijn hele skelet werd in beweging bekeken en gemeten om te zien waar er aanpassing nodig was. Mijn 2 voeten doen niet beiden hetzelfde bv, dat werd vandaag ontdekt. Met behulp van een soort hoesje met bedrading dat over mijn zadel werd gelegd, werd ook de druk van mijn zadel gemeten en in beeld gebracht, en daarna werd hetzelfde gedaan met 2 nieuwe zadels waarvan dus 1 geschikt werd bevonden. Scheelt al heel wat zadelpijn. Want ik ben niet zo kleinzerig dat ik het fietsen laat voor wat zadelpijn, ben veel pijn gewend waar dat niks tegen is, maar het gaat wel veel beter gaan zonder pijn. Het nieuwe zadel zou ook beter moeten zijn voor mijn rug.
Ook trappers werden gemeten, maar door mijn voetproblemen, gewrichten die niet meer kunnen bewegen mag ik geen klikpedalen hebben. Dat dacht ik eerder al, maar dat heeft hij nog bevestigd.
Dan werden er ook metingen voor het stuur gedaan, voor de stand enzo, en daarvoor werden nog ergonomische handgrepen besteld die mijn polsen ontlasten, waar ik er al 1 heb van kunnen proberen. Die kan ik dan over een paar weken laten plaatsen.

Het was een heel interessante leerzame middag die mij nog veel fietsplezier gaat geven en die mijn gezondheid ten goed komt. Er gaat ook nog een verslag gemaakt worden van alle metingen voor onderdelen voor de meest ideale fiets voor mij. Nu wordt mijn huidige mountainbike al wel aangepast maar als ik een nieuwe koop kan het dan nog beter door dat verslag van Bike Experience.

Op de terugweg heb ik dan al op het nieuwe zadel kunnen fietsen wat veel beter zit. Alleen de hogere stand is erg wennen maar zou beter zijn voor mijn bekken. Ik zal er best mee gaan oefenen in het bos want in het drukke verkeer is het nog wat te moeilijk om veel op en af te stappen. Maar het komt goed, ik heb al zo veel evoluties op de fiets tot een goed eind gebracht, van driewieler tot mountainbike, met wat hulp van een expert wordt het vast nog veel beter. Ik ben hier toch wel erg gelukkig mee smile

De commentaren zijn gesloten.