• Strepy La Louvière 28/07/2012

  Wat een week! Temperaturen boven 30° hier in de Voorkempen! Dat vraagt aanpassing, maar na de lange periode van regen en fris weer, paste ik me graag aan. Werk enkel 's ochtends gedaan, even rusten op de middag, en tegen dat de warmte binnen niet meer te harden is, dat is tussen 15u en 20u "s aconds, ging ik dagelijks fietsen. Echt door fietsen met tempo deed ik echt niet, het ging mij maar om net genoeg windverplaatsing te maken om wat koelte te krijgen, en net genoeg te bewegen om mijn bloedsomloop te doen werken, want van stilzitten in de warmte krijg ik gezwollen voeten, best te vermijden. En natuurlijk hoorde er een terrasje aan de Vaartdijk bij, of mijn strandmat ergens een uurtje neerleggen terwijl ik een boek lees. Donderdag heb ik naar de Kattendijksluis gefietst naar Antwerpen Danst en zelfs weer wat kunnen dansen met mijn favoriete danspartner. Leuke ervaring na dat een jaar niet te kunnen. Dit gaat dus beter per fiets dan met openbaar vervoer. Want per bus moet ik dan zo ver stappen dat de voeten al op zijn voor ik er arriveer.....niet meer te doen. Maar ik heb er gelukkig nog eens van mogen genieten dankzij het mooie weer en dat ik het per fiets kon doen.

  Zaterdag 28 juli ben ik naar Le beau vélo de Ravel gegaan in Strépy-La Louvière. Om 7u vertrokken per fiets, tram, trein, metro, om dan om 9.45u in Brussel op de autocar naar Strepy-La Louvière te stappen terwijl het regent, dat belooft! Om 11u kunnen we daar dan aanschuiven voor de brunch. Nadat we de inwendige mens versterkten en nog wat rondgekeken hebben op het terrein, overleggen we wie met wie fietst, en komt het startsein dichterbij. Deze keer kan ik Dominique haar doop geven van piloot op de pino. Hoewel zij als fysiotherapeute al langer met BaRie meefietst, deed ze dat nog niet met een pino (ligfietstandem waarvan het voorste deel ligfiets is met pedalen maar zonder stuur, en waarachter dan een 2e fietser moet plaatsnemen die rechtop fietst en die stuurt en versnellingen bedient.) Ze was niet echt zeker in het begin, maar ik wel, en terecht. Na een trage start maakten we een mooie vlotte rit van 29 km over heuvel en dal. Het is ook zo dat ik de eerste kilometers zelf nog moet opwarmen, maar als ik ben warm gereden gaat het altijd vlot, en gaan we zelfs behoorlijk snel.
  Onderweg als we anderen voorbijsteken horen we grapjes als: 'met 4 benen kan je natuurlijk sneller gaan' enzo, maar we dragen ook het gewicht van 2 personen op slechts 2 wielen, dus zal het wel aan iets anders liggen als we snel zijn :)
  Het is daar best wel mooi, ook wel speciale dingen te zien als een botenlift, indrukwekkend staaltje van techniek. Op een bepaald moment als we gezellig naast een kanaal fietsen, valt me het ineens op dat er aan de andere kant een diepte is naar beneden, waar een autosnelweg loopt, onder dat kanaal door. Ik had op dat moment pas door dat ik op een brug fietste waar een kanaal over liep, ver boven de begane grond, iets bijzonders wat ik nog nergens anders zag, en dat zal dan ook de reden zijn dat er een botenlift is, om ze in dat verhoogd kanaal te brengen. Ik ken er niets van maar dit wellicht om ondanks het niveauverschil in de streek, het toch mogelijk te maken om vrachtschepen te laten door varen. De streek biedt een combinatie van natuur en vele oude goed bewaarde industriele gebouwen, wat het anders dan elders maakt. Ook weer flink duwen op de steile hellingen, en er dubbel snel, door ons dubbele gewicht, weer afroetshen. Ik heb pret als een klein kind op de sinxenfoor, maar moet me goed concentreren en me wastklemmen tussen pedalen en rugsteun in de afdalingen, om er niet af te vliegen Lachen

  Wie had gedacht dat de regen deze dag ging vergallen had het mis. ik heb mijn clubshirt moeten uitdoen, want het werd veel te warm voor een katoenen shirt tot de hals dicht, en heb dan maar in mijn sporttop met blote schouders gefietst, want vochtige warmte doet enorm zweten en dat is veel onnodig energieverlies.
  Na aanlomst kunnen we nog genieten van live muziek onder de picnic.
  Ook fijn te zien dat er veel interesse is voor de stand van BaRiE, want steun is altijd welkom.
  Om 17.30u begint het dan wel weer te regenen en nemen we onze afscheidsdrink maar in de tent, want tegen 18u kunnen we weer huiswaarts per autocar via Brussel. 
  Ik had gedacht om 19u in Brussel te zijn maar dat viel tegen. File op de Tervuursesteenweg en niet werkende metro zorgen er voor dat ik pas laat in een station geraak, en nog veel later aan mijn fiets in Merksem, doodmoe, want te veel moeten stappen wegens vervoersproblemen. Maar een extra ontstekingsremmer en de klok rond slapen heeft de pijn aan mijn voeten reeds gemilderd. Ik kijk al uit naar de volgende Ravel want ik heb de smaak te pakken Lachen

  kaart van deze Ravel:

  http://ds3.ds.static.rtbf.be/article/pdf/flyer-strepy-la-louviere_h_new-1342258793.pdf 

   

 • Here comes the Sun.....

  Door regen waren er al heel wat fietsplannen in het water gevallen, en dus keek ik uit naar een totale ommekeer. Gezien de onzekere weersomstandigheden heb ik pas last minute beslist om naar Le beau vélo de RAVel te gaan  21/07 in Hotton. Maar toen ik vrijdag het weerbericht checkte en zag dat zaterdag een overgangsdag ging zijn naar een zonnige periode, wist ik dat die dag kon meevallen, en ben ik vrijdagavond naar Brussel gereisd om er zaterdagochtend om 7.30u de autocar naar Hotton te nemen.

  Een nacht in een Brusselse jeugdherberg heeft ook altijd een verhaal. Deze keer had ik een bijzonder aangename ontmoeting met een bijna 18-jarige, mooie en vooral wijze studente uit Mexico die biochemie studeert, en die deze zomer België wilde bezoeken omdat ons land haar al altijd fascineerde. Toen ik met haar kennis maakte omdat ik wilde vragen of ze met me van bed wilde wisselen - ik kruip niet graag in het bovenste bed van een stapelbed - wilde de jonge deerne dat met plezier van me overnemen, en we geraakten zo uren in een interessant gesprek verwikkeld. Ze is zo wijs voor haar leeftijd, en zo enthousiast en idealistisch, gedreven ook, de mooie Carolina komt er wel. Ik heb haar dan ook verteld hoe belangrijk haar studie is voor mensen zoals ik, die enkel actief kunnen leven door de vooruitgang in de biochemie, door de biochemische medicatie die het leven van een reumapatient een ommekeer kan geven van totaal invalide naar actieve persoon, door genetische manipulatie die ons immuun systeem kan bijsturen. En ze was dan ook zeer blij van mijn fietsactiviteiten naar onder andere Berlijn te vernemen. Het was de moeite waard haar enerzijds te feliciteren met haar studiekeuze, en anderzijds een motiverend staaltje te tonen van het mogelijke nut van zo'n studie. Dit vind ik dan ook bij mijn taak horen, de sensibilisatie rond reumatische aandoeningen te bevorderen.

  Zaterdagochtend om 6u op, om 6.20u koffie aan de balie en 5 min later op pad, want ik stress me zere voeten omdat ik de avond ervoor zoveel in cirkels liep te zoeken in Molenbeek, dat ik nu niet de rechtstreekse weg vind van Rue de l'éléphant naar het metrostation Graaf van Vlaanderen, dat me in enkele halten rechtstreeks naar de Cinquantenaire brengt waar de bus wacht. Maar het lukt, om 6.57u zit ik in de metro en kom ruimschoots op tijd bij het Jubelpark. Het is enkele uren rijden tot Hotton en dus kan ik nog een uiltje knappen in de bus. Aangekomen in Hotton krijg ik een telefoontje dat onze groep die dag geen stand heeft op het event, omdat men vreesde dat er niemand kwam door de regen, en dat de speciale fietsen er dus ook niet zijn. Maar ik ben nu aangekomen in deze mooie streek en besluit er van te genieten tot de bus om 18u terugkeert naar Brussel. Ik sluit gewoon aan bij de andere fietsers voor het ontbijt, kuier wat over de festivalsite om de kraampjes en atracties te bekijken, want het is er zowaar als een kermis, terwijl er ter plaatse radio gemaakt wordt, gekwist wordt om de fietsreis te winnen van 'Au bout du monde', er live optredens plaatsvinden, dus het bruist er gewoon.
  Tegen 13u maakt ieder zich klaar om te vertrekken, en nadat alle fietsers weg zijn vertrek ik rustig voor een kleine wandeling. Alleen, want ik ben daar zo slecht in dat het geen zin heeft met anderen mee te gaan. Het zou mij enkel stresseren te weten dat ik andere ophoud. Ik stap zeer traag, maar dat heeft als voordeel dat ik veel meer aandacht heb voor de natuur en er helemaal in op ga. Op de brug over de Ourthe heb ik een prachtig uitzicht, zo lang geleden dat ik daar nog was..... Ik besluit in een boog om het dorp heen te gaan en niet ver weg te gaan, en nog maar wat tijd te nemen voor een terrasje. Er was maar 14 graden voorspeld, maar de zon doet veel moeite om er door te komen, en ik zit op de eerste rij bijna te applaudiseren om ze te verwelkomen. Na een frisse blonde Leffe kan ik er weer tegen en ga ik weer verder. Terug aangekomen op de festivalsite kunnen we genieten van een bord BBQ en een Val Dieu zittend in de stralende zon....19° toch al..... met live muziek......dus is de pech dat ik er niet kon fietsen al lang vergeten...... Vive le beau vélo de Ravel!
  Om 18u weer de bus op naar Brussel.....uren onderweg door dit mooie landschap......dus na nog eens metro, trein, 50min wachten op de bus naar Brasschaat en dan nog 1,4 km te voet, ben ik pas om 23.30u thuis en plof ik na een douche uitgeteld in bed.

  Zondagochtend om 10.30u een telefoontje van een vriend die van Turnhout naa Antwerpen wil fietsen langs het kanaal, of ik meefiets? Ja natuurlijk wil ik een eind mee want ik kan niet in dit hete appartement blijven zitten. Na de middag stuurt hij een vertrekseintje, en na wat broodjes smeren, drank meenemen in een koeltas en een gevecht met de garagepoort, geraak ik ook weg. Terrasje in Schoten aan de Vaartdijk, wat bijpraten, dan verder fietsen langs het kanaal de haven in, en dan picnicken aan de Kattendijkdoksluis aan onze favoriete zomer-dansvloer, maar we hebben helaas geen tango of salsa muziek bij. Prachtig uitzicht, dit is het mooiste panoramazicht op de stad Antwerpen vanop deze plek. We besluiten er donderdag terug te gaan om te dansen op Antwerpen Danst. Ik zal er een dag vooraf platte rust voor nemen om het aan te kunnen. Dan terug via de Noorderlaan, Ringlaan Merksem, Bredabaan en via Horstsebaan en Schoten centrum terug naar de Vaartdijk, nog even terrassen waar we eerder waren. Kort tegen 20u moeten we opschieten want mijn vriend moet nog 40 km naar huis fietsen voor het donker, ik slechts 4....

  Wat is het leven mooi en zorgeloos wanneer de zon schijnt! Lachen 


  Kaart van deze Ravel:

  http://ds3.ds.static.rtbf.be/article/pdf/hotton-2012-flyer-copy-1341924054.pdf   OPROEP : Dit is een vraag van BaRiE. Zijn er onder jullie lezers jonge reumapatienten? Wij willen jullie zo veel mogelijk mee naar het event Le beau vélo de Ravel op 1 september te Malèves Sainte-Marie om er te gaan fietsen. Er wordt dan een TV-opname gemaakt over Fietsen tegen reuma, en dus willen we jullie er bij. Er is mogelijkheid om gratis vanaf Brussel samen te reizen per autocar met de fietsen in de aanhangwagen maar dan moet u dat wel tijdig reserveren. 
  http://www.rtbf.be/vivacite/emissions_le-beau-velo-de-ravel?emissionId=4733

  Excuseer me dat dat alles enkel in het Frans is want het is een organisatie van RTBF in Wallonnie, maar Le beau vélo de Ravel is echt een heel mooi event, absoluut de moeite waard als men graag fietst in een mooie omgeving en de ontvangst is er altijd super! Dit is geschikt voor zowel volwassenen als kinderen, dus niet te moeilijk en niet te lang.

 • Grez-Doiceau 7/7/2012

  Enkele reisgenoten van de trip met BaRiE naar Berlijn hadden me uitgenodigd deel te nemen aan 'Le beau vélo de Ravel' een initiatief van VivaCité en RTBF in Wallonnie. En dus ben ik gisteren naar Grez-Doiceau afgezakt voor mijn eerste Ravel-ervaring....en wat voor een? Lachen

  Het fietstochtje van 25 km in en rond Grez-Doiceau was pittig, want het parcours was niet vlak. De streek wordt niet voor niets de Brabantse Ardennen genoemd. Al was het niet te zwaar want geen grote afstand. Hellingen steil als trappen en veel met kasseien type 'muur', maar gelukkig geen kilometers bergop na elkaar, er was veel afwisseling, ook veel veldwegen, dat maakt het leuk en interessant. Het was werkelijk genieten van de mooie natuur terwijl de zon ook nog eens goed zijn best deed.

  Deze tocht heb ik weer met een ligfietstandem type pino gemaakt. Gezien het goed weer was, waren er meer kandidaten opgedaagd dan voorzien, en daar ik een bus gemist had en vrij laat ter plaatse was, en de fietsmaatjes van BaRiE zeer populair zijn, moest men er voor mij ter plaatse nog eentje gaan zoeken. We hebben dan een sportieve fietser uit Pepinster gevonden, Bruno van VivaCité, en hem zijn eerste ervaring gegeven als duo op een pino te fietsen met mij. Dat was enorm geslaagd voor mij, en aan zijn enthousiasme te zien ook voor hem, supersympa! 
  Het was prachtig om zien dat er op dit fietsevenement ook enorm veel solidariteit getoond wordt van sportieve fietsers naar mensen met een beperking toe. Met vrijwilligers per tandem konden ook blinde mensen deelnemen aan deze fietstocht.
  Ik fiets ook op die manier bij fietsevenementen, omdat ik zelf niet met mijn handen kan remmen en dus neemt iemand anders het stuur, en hoef ik op de ligfiets enkel te trappen. Toch wel een beetje spannend, want ik kan me niet echt vasthouden met mijn handen, en dus zit ik los op dat stoeltje waar gelukkig een hoge rugsteun aan is, zodat ik mijn lichaam tussen de rugsteun en de pedalen kan klemmen als ik er dreig af te wippen door met snelheid over al de bulten af te dalen, en af en toe hangend tussen die 2 punten, de schokken tegen mijn onderlichaam te weren, door zo de billen licht te heffen, zonder op handen te steunen. Op de pedalen staan gaat niet in horizontale houding, of juist wel maar dan horizontaal, dit is even anders. Ook klem ik mijn ellebogen naast de rugsteun. Tja, wie geen (onvoldoende bruikbare) handen heeft moet het anders doen. Het is een uitdaging, en ik hou nu eenmaal van zulke uitdagingen Lachen

  Na de aankomst heeft Dominique getrakteerd met Cava en veel te veel taart voor haar verjaardag. Door de gezelligheid kwam ik te laat aan de bushalte om naar huis te gaan. De laatste bus naar het station van Wavre vertrok al om 15.30u, zo onmenselijk vroeg, terwijl het feest daar op volle gang was. Ik heb nog even geprobeerd te liften langs de baan naar Leuven, maar dat sloeg niet direct aan, en dus ben ik maar terug naar het feestgedruis gekeerd. Martine, een van de fysiotherapeuten die zowel met BaRiE als met VivaCité samenwerken, vindt steeds voor alles vrijwilligers, en zo vond ze er ook een om mij in Brussel aan het Centraal Station af te zetten, als ik nog eerst wat wilde meegenieten van de optredens vooraleer te vertrekken. Graag gedaan, want dat was dan weer jeugdsentiment ophalen met een optreden van Dave, wat toen ik een tiener was, een van de favoriete chansonniers was waar ik platen van kocht, meer dan 30 jaar geleden. Was erg geslaagd, natuurlijk zijn we vooraan aan het podium gaan staan om mee te feesten en de sfeer aan te zwengelen.
  Daarna met Virginie naar Brussel, waarna ik vlotjes met trein en bus thuisgeraakte, en om 23u rolde ik zwaar vermoeid mijn bedje in.
  Wat een geslaagd fiets-evenement! En dit kan dus elke zaterdag op een andere plek in Wallonnie de hele verdere zomer, schitterend!

  Zondag was niet lang uitslapen want om 9.45u had ik afgesproken met de groep 'Jong en reuma' om in Kapellen bij Biblo te gaan brunchen. Het was de eerste keer dat ik de leden van deze groep ontmoette, al hadden we al redelijk veel met elkaar gecomuniceerd via Facebook, en geven we elkaar steeds steun als we het moeilijk hebben via virtuele weg, prachtige groep. Het is dan ook fijn om eens met elkaar aan tafel te zitten. Dit is ook een belangrijke groep voor mij.
  Daarna zalig droog naar huis gefietst, in tegenstelling tot deze morgen door de regen, en dan heb ik nog een ommetje gemaakt via de Uitlegger.....even gestopt op een magische plek waar ik altijd stil van word om het allemaal te overpeinzen.......de veelheid van indrukken van dit weekend te laten doordringen..........dan verder naar huis, en dan nu chillen.....
  Wordt vervolgd Knipogen

  Kaart van deze Ravel:
  http://ds3.ds.static.rtbf.be/article/pdf/grez-doiceau-2012-flyer-copy-1339425063.pdf