• Gered....

  Pas terug van een zalige 45 min fietsen in de plensende regen Lachen

  Neen, ik ben niet dol op regen als ik fiets, maar toen ik eerder vandaag bij Decathlon mijn laatste boodschappen voor de fietstrip deed, kreeg ik redelijk onverwacht een telefoontje van de fietsenmaker die me nog steeds niet had kunnen zeggen dat hij in staat was mijn fiets te herstellen, maar wel dat hij reeds klaar was, en dus werd ik aangenaam verrast.
  Na nog even bij mijn ouders afscheid te hebben genomen, heeft mijn zus me dan naar Wuustwezel gevoerd, waar ik mijn fiets kon afhalen. Aangezien de vork van de fiets niet met hetzelfde model kon vervangen worden omdat de fabriek niet meer bestaat, heeft de fietsenmaker der hopeloze gevallen besloten er een mountainbike-vork op te zetten, die veel robuuster is, en dus meer geschikt voor mijn typische fietstochtjes. Het naar huis rijden, 14 km, ging heel vlotjes al moest ik me wat inhouden door de regen. Ik ben doornat aangekomen want ik had geen fietskedij aan, maar ik voel me tevreden en voldaan dat mijn stalen ros gered is, en ik terug een eigen vervoermiddel heb.

  Morgen ga ik proberen te rusten, want ik heb nu 2 weken heel veel kilometers te voet gelopen, en dat is niet ideaal voor mij. Inpakken en hoogstens nog 6 km fietsen voor een boodschapje want overmorgen reeds start ik in Brussel de fietstocht voor het goede doel naar Berlijn. Ik mag dan toch vertrekken zonder kopzorgen Lachen 

 • Spannend....

  Mijn zenuwen evenals mijn voeten worden serieus op de proef gesteld door de fietsenmaker, al geloof ik dat de man zijn best doet, maar ik moet nu al mijn verplaatsingen en boodschappen te voet doen. Toevallig is diegene die me regelmatig hielp van Thuiszorg ook nog langdurig ziek geworden. Een ramp komt nooit alleen.
  De fiets is nu weeral een week binnen, en men heeft nog geen vervangstukken kunnen vinden om hem te herstellen. 
  Het hangt mijn voeten uit, want voor die voeten was zonder deze beproeving al een operatie gepland, omdat de middelste gewrichtjes zodanig gesleten zijn van artrose, dat ze niet meer in elkaar passen en dus al enkele jaren min of meer ontwricht zijn, zodoende dat ik er altijd pijn in heb, en veel stappen geen goed doet.
  Dr Van Bauwel van het UZA schrok serieus bij het aanschouwen van de foto's van mijn voeten, zodat ik ook wel schrok van haar eerste reactie. Ze had zo'n ver gevorderde reuma nog niet gezien. Ik ben werkelijk een curiositeit. En ik was er nochtans heel gewoon op eigen kracht binnengewandeld Lachen
  Maar ze zag het volledig zitten een chirurgische correctie bij mij te doen, en dus heb ik meteen de datum al vastgelegd voor 13 november. Vroeger wilde ik niet omdat ik nog van het fietsseizoen wil genieten, voor ik voor enkele weken invalide ben door de ingreep. Ik ken de consekwenties, ik kreeg 26 jaar geleden al correcties aan beide voeten. Het is de moeite waard daar een paar weken mee af te zien als je er daarna meer dan 20 jaar goed mee bent.
  Dr Van Bauwel heeft me wel moeten beloven dat ik nog zal kunnen dansen achteraf. En ze heeft me ook moeten vertellen of het over 20 jaar nog mogelijk zou zijn een verdere voetcorrectie te doen, en dat zou volgens haar ook nog realistisch zijn. Tja, ik weet graag waar ik voor sta, en ik wil steeds vooruit kunnen, ook al heb ik vergevorderde reuma.  Ik ben gewoon een werkstuk waar eeuwig aan gewerkt wordt.
  Tot zover de zere voeten...

  Zere voeten of niet, ik kijk enorm uit naar mijn eerste fietsvakantie die start over enkele dagen reeds. Zaterdag is het zo ver. Dat gaat mijn voeten goed ontlasten, want dan steun ik er veel minder op als ik zo een belangrijk deel van de dag aan het fietsen ben op de ligfiets, en ze kunnen dan in elk geval niet opzwellen doordat de bloedsomloop gestimuleerd wordt door het trappen. Godzijdank hoef ik niet met mijn eigen fiets te gaan maar staat er op 2 juni een ligfiets klaar voor mij voor het Europese Parlement in Brussel.

  Pech is wel dat ik de laatste maand niet echt kon trainen op de baan, maar ik ben bijna dagelijks in Sportoase gaan trainen. Ik fiets daar 30 min aan een gemiddelde van 25 km per uur, en dat gaat steeds makkelijker te oordelen aan mijn hartslag die steeds lager eindigt. Op het einde als ik 40 km per uur fiets is mijn hartslag 145 waar dat 2 maand geleden op die snelheid nog 160 was, dus het gaat me makkelijker af door dat dagelijks te doen. En dan zit er ook tussen de 800 en 900 m klim in dat half uurtje.
  Voor diegenen die zich afvragen waarom ik in de fitness zo snel zit te fietsen? Dat versoepeld de benen en geeft meer uithoudingsvermogen op langere fietstochten. Het is alvast niet echt de bedoeling op de weg ook altijd zo snel te fietsen, het is maar een oefening waar ik mee vooruit kom. En ik verbrand er ook veel calorietjes mee.

  Het gaat frisser worden voor het weekend. Dat is goed om te fietsen. Als het maar niet nat wordt dan is het voor mij allemaal eender of het warm of koud is. Ik pas mijn kleding dan wel aan. Ik heb er zo ongeloofelijk veel zin in eindelijk een fietsvakantie te kunnen doen, al waren er steeds zo ongeloofelijk veel obstakels in mijn leven die verhinderden dat ik deed wat ik het liefst wilde doen. Ik ga er voor om elke km te fietsen van het traject naar Berlijn, voor het goede doel...... en voor de fun met BaRiE Knipogen

  Ik weet niet of ik elke avond vanuit mijn hotel on line kan gaan om verslag te geven, want ik bezit geen laptop die mee kan. Maar ik zal trachten een geschreven reisdagboek bij te houden en dat dan zodra het kan hier te delen, voor mijn supporters on line. Want ze zijn er, ik telde vandaag al de 500ste bezoeker voor deze maand. Wordt vervolgd Knipogen
   

 • Dikke pech!

  Aangezien er voor vandaag droog weer voorspeld was, wilde ik natuurlijk een fietstochtje doen. Ik wilde naar Herentals fietsen langs het Albertkanaal. Op de kanaaldijk in Wijnegem dacht ik mijn remblokjes te horen schuren tegen het wiel, knarsend en piepend. Ik fietste langzamer want had het gevoel dat mijn remmen wat blokkeerden en me vertraagden. Ter hoogte van de waterwerken zag ik het niet meer zitten om zo knarsend tot Herentals te fietsen, en draaide dan maar af naar Schilde om dan zo via de bewoonde wereld terug te fietsen. Toen ik in de Kasteeldreef stopte om nog eens te kijken naar mijn voorwiel, kreeg ik in het oog dat de vork gebroken was aan de rechterkant. Ook al kon ik op dat moment nog langzaam fietsen, ik zag wel dat het onmogelijk was daar nog 12 km mee naar huis te fietsen.
  Toen ik daar langs de kant stond kwamen er bereidwillige mensen langs, maar wat er aan de hand was, kon niemand verhelpen, en ik heb ook geen fiets die makkelijk in een wagen kan. Dus kon ik ook niet eender wie opbellen om de fiets te komen halen. Ik moest hem langs de kant achterlaten. Wetende dat er zoveel gevandaliseerd wordt als je een fiets zomaar achterlaat, ik heb dat zelf al genoeg ondervonden, kon ik dat ook niet over mijn hart krijgen, want ik zal hoe dan ook proberen te fiets te laten herstellen, al is het zeker geen klus die de gewone fietshersteller kan klaren. Ik heb dan maar besloten de fiets op een veilige plaats te verbergen. En nu ben ik op zoek naar iemand met een bestelwagen die de fiets met mij kan gaan ophalen, liefst in de eerstkomende dagen. De enige persoon die ik ken met zo'n wagen is nu niet bereikbaar maar hopelijk bereik ik wel iemand die kan helpen een van volgende dagen. 
  Ik heb nu al verschillende weken achtereen fietspech. Wat valt dat tegen! Te meer omdat de fiets mijn enige vervoermiddel is.  
  Ik ben maar wat blij dat ik voor mijn fietstrip een ligfiets te huur besteld heb. En trainen zal ik alvast blijven doen in Sportoase. Maar mijn fietsprobleem moet wel opgelost worden.

  Niet alles valt altijd mee. Ik kan geen andere fiets kopen op dit moment want dat gaat dan wel over duizenden euro's voor een aangepaste fiets. En momenteel kan dat echt niet.
  Maar laat ons hopen dat ik iemand vind die het kan herstellen, al is dat niet evident....

  Wat een fiasco!
  Ik had onlangs al enkele leuke meevallers, maar nu zit het tegen. Heel mijn leven is met ups en downs, net zoals het weer. Na zonneschijn komt regen...... en dan uiteindelijk ook weer zonneschijn?
  Ik zal maar geloven dat het tij weer keert zoals de kringloop van de natuur dat ook steeds doet.  

 • Mijn eerste fietsvakantie nadert.....

  Al een hele tijd bereid ik me voor op de fietsvakantie naar Berlijn, maar er was nog een groot obstakel uit de weg te ruimen: 'hoe geraak ik met mijn vehikel van 40 kg heel alleen  in Brussel bij het Europese parlement?' Want ik ben te beperkt met de handen en armen om die fiets op de trein te zetten, en daarna van het perron af terug bovengronds te krijgen.
  In gedachten was ik de liften, waar de mensen met rolstoelen in gaan, al aan het meten, maar waren ze te klein bevonden voor mijn zware fiets. En aangezien ik heel alleen ga....ik heb blijkbaar geen supporters in mijn nabije omgeving met een wagen die groot genoeg is voor mijn fiets, die zich op die dag beschikbaar kunnen stellen....moest ik daar nog heel wat voor ondernemen.

  Ik had al gedacht 3 dagen op voorhand fietsend naar Brussel te vertrekken...eerst naar Mechelen ofzo, daar overnachten en dan naar Brussel, en daar een dagje rust nemen voor de grote tocht. Maar dan riskeerde ik dat ik misschien de laatste dag nog fietspech kreeg, en toch niet mee kon vertrekken. Dus zou dat niet goed geweest zijn. Nu is er een betere oplossing. Al goed, want mij nog tegenhouden daar moeten ze veel ergere problemen voor uitvinden.

  Gisteren was er een bijeenkomst van BaRiE, de fietsclub van fietsen tegen reuma, en alles is in kannen en kruiken voor de fietsvakantie. Nu dat vervoersprobleem is opgelost zie ik het 200% zitten.
  Een arts die meefietst, en die ik reeds ken van in mijn eerste jeugd en waar ik veel vertrouwen in heb, heeft me overtuigd in een ligfiets met duo te fietsen. Die fiets staat dan al voor mij klaar in Brussel als ik daar op 2 juni arriveer, en dus moet ik alleen mezelf nog verplaatsen zonder overbodige ballast. Ik vind dat prima geregeld bij BaRiE, de dames van de organisatie zijn echt geniaal, aan alles is gedacht. 

  Eerst vond ik het idee liggend fietsen wat raar, ik ben gewend rechtop te fietsen en heb het gevoel dat ik dan alles beter onder controle heb. Maar het is niet omdat ik het nog niet deed dat het niet goed is, zovelen deden het voor mij, ik ben nu overtuigd en ga er voor Knipogen

  De indoor-training verloopt perfect volgens plan. Mijn personal trainer bij Sportoase, een ervaren man,  leerde me hoe ik best mijn benen goed soepel kan fietsen, omdat je met soepele benen het langst kan volhouden. Ik moest mijn trapniveau (kracht) wat verlagen, en het toerental (snelheid) vermeerderen. Dat is dan enkel voor de fitness-fiets want op het gewone vlakke wegdek durf en kan ik niet zo snel fietsen. Als je mij ooit voorbij ziet zoeven aan meer dan 30 km p/u zal dat wel bergaf zijn.
  Het fietsen op de weg is nu spijtig genoeg heel wat minder dan verleden jaar. Ik wil nu niet door alle weer en wind, en enkel buiten fietsen bij mooi weer, om mij een beetje te sparen voor de fietstocht voor het goede doel.

  In Berlijn heb ik op 6 juni ook al een supporter aan de finish staan, mijn reumatologe, die zeer opgetogen is dat ik meefiets voor het goede doel, toch wel aanmoedigend voor mij Lachen

  Voor wie nog niet moest weten wat dat goede doel is, www.barie.be  

  We fietsen naar het Europese Reumacongres in Berlijn omdat we willen dat de Europese overheden blijven investeren in wetenschappelijk onderzoek naar reuma en de behandelingen. Als men weet dat 1 op 1000 kinderen reuma krijgt, dan kan men zich voorstellen dat dit erg belangrijk is dat de geldkraan niet wordt toegedraaid, want reuma is een zwaar invaliderende, en zeer pijnlijke aandoening zonder behandeling. Vandaar dat wij reumapatienten en sympatisanten, reumatologen en hulpverleners en vrijwilligers samen van Brussel naar Berlijn fietsen van 2 tot 6 juni, we wonen het reumacongres bij en op 9 juni keren we terug per bus..

  Fietsen tegen reuma heeft echter een dubbele betekenis, afgezien van bovenstaande, kan je reuma er ook heel veel beter van worden. Ik ben er het levende bewijs van Knipogen
   


  PS: Ik verkoop ook steunkaarten à 5 euro ten voordele van BaRiE.
  Ikzelf heb daar geen voordeel bij, wel de organisatie. Mensen die willen steunen kunnen dat ook rechtstreeks via de website www.barie.be 
  Giften vanaf 40 euro fiscaal aftrekbaar.