• Een tochtje uit de oude doos....

  Gisteren was ik in een nostalgische bui bij het zien van de stralende zon, en dat kleurenpalet van oker, goud, roest, groen en hemelsblauw. ik ben op de fiets gestapt en reed zoals ik ooit eens deed toen ik van school kwam, meer dan 30 jaar geleden. ik reed van Brasschaat via de Mik naar Sint job dan via knooppunt 40 naar 42. Toen belandde ik in het Zonnebos te "s Gravenwezel. Weer zo een prachtig stuk ongerepte natuur, bos en waterlopen zoals dat typisch is voor de voorkempen.
  Ik realiseerde me ineens dat ik een camera had moeten hebben voor foto's, zodat ik al dat moois hierop kan tonen. Ik zal eens nagaan wat ik daar aan kan doen in de toekomst.
  In "s Gravenwezel ben ik dan via mijn oude school gelegen in de Oudaan, in het toenmalig studentenvluchtoord Keysershof beland, en na een frisse pint weer via Schoten naar Brasschaat gereden.
  Niet ver maar heel mooi, mijn zintuigen hebben weer enorm genoten Lachen

 • Brecht

  Vandaag nog maar eens naar Brecht gefietst naar de paardenmelkerij voor paardenmelk. Ik doe daar een kuur mee om mijn immuunsysteem te versterken, en haal dan wekelijks verse paardenmelk. Mooi tochtje, eerst door de Mikse bossen en dan langs de velden van Overbroek. 

  Zo lang het nog zo'n mooi weer is wil ik buiten komen met de fiets, want binnenkort is het misschien een harde winter voorspelt men. Ik hoop niet zo streng, maar winteren zal het.

  Er is ook nog veel werk met de verhuis, het oude huis is nog niet leeg, maar het werk is te zwaar om er elke dag mee bezig te zijn. Volgende week is het herfstvakantie, dan hebben we meer handen in huis om het werk lichter te maken. 

 • Zalige herfstdag....

  Vandaag was zo'n zalig, zonnig dagje dat ik absoluut naar buiten moest. Deze keer niet om nog eens mijn eigen record te breken, maar gewoon om fietsend te genieten van de herfstkleuren en frisse lucht, met de zon op mijn snoet en halverwege aan de vaartdijk een terrasje te doen. Stoer

  Ik ben afgelopen week gestopt met de anti-biotica pillen voor mijn linkervoet, maar gisteren stond hij weer heel dik. Dat heb ik nu al een half jaar als ik staande activiteiten doe of stilzitten. Ik had gewoon maar wat rondgehangen in huis maar dat bevalt mijn voet niet. Als ik dan 9u geslapen heb is mijn voet terug normaal, maar dan kan het weer van voor af aan beginnen. Vandaag heb ik opnieuw bewezen dat de voet niet opzwelt als ik ga fietsen. Het is nu avond en er is nauwelijks verschil met vanochtend.
  Dat is heel belangrijk want een dreigende ontsteking kan ik missen als kiespijn.
  Maar ik voel me tevreden en voldaan over deze dag Lachen

 • Fibromyalgie en sporten

  Als je zoals ik van jongs af aan reuma hebt, al 39 jaar nu, kan je soms zelf ook dingen ontdekken die de aandoening op een positieve manier beïnvloeden.

  Ik heb naast Reumatoïde Artritis ook fibromyalgie. Soms geeft dat opstoten van harde pijnlijke spieren gepaard met koorts en zware vermoeidheid; En regelmatig waren mijn zenuwdrukpunten zeer pijnlijke zones, samen met zeer gespannen spieren, ten gevolge van stress.

  Sinds ik regelmatig fiets heb ik echter geen fibromyalgie in de benen meer gehad, enkel nog in rug en armen.
  Dat zegt mij dat regelmatig getrainde spieren meer weerstand zouden kunnen hebben tov fibromyalgie.
  Daarom ben ik ook begonnen met regelmatig zwemmen om de armen en rugspieren te oefenen.
  Het doet me goed als ik niet te veel ineens wil doen. Ik ben helemaal geen zwemkampioen maar terwijl ik 2 jaar geleden nog geen 50m kon zwemmen, is 300m nu niet moeilijk meer. Maar ik leg mezelf niet elke keer ik zwem een aantal meters op, want de ene dag is de andere niet met reuma. En het is ook hiermee doseren zoals dat was bij het fietsen.
  Sinds ik mij ook in Sportoase laat begeleiden met fitness, is er ook al wat beterschap aan armen en rug.
  Een personal trainer kan een licht programma afgestemd op jou lichaam samenstellen, en zal je daarvoor eerst medisch onderzoeken.

  Ik heb in ieder geval mijzelf al overtuigd dat een hogere weerstand in de spieren tegen fibromyalgie mogelijk is, door regelmatig op je eigen niveau te sporten. 

 • fitness

  Gezien ik de afgelopen weken ziek was, weer een bacteriele ontsteking aan mijn voet, waarvoor ik pakken anti-biotica moest slikken en rusten, kon ik een tijdje niet veel doen. Te meer omdat ik met zo'n ontsteking de anti-tnf medicatie die mij actief houdt niet mag hebben.
  Sinds vorige week mocht ik mezelf opnieuw inspuiten, en dat maakt een groot verschil.
  Ik had hetzelfde soort ontsteking al in Mei, maar toen was het erger. Maar door het meteen te herkennen kon het vlugger behandeld worden.
  Wat ik ook ervaren heb vorige keer en nu, is dat het zwellen van de voet en het been, niet weggaat wanneer de infectie geluwd is, maar het gaat wel weg door fietsen. Blijkbaar is dat de juiste manier om de bloedsomloop op gang te krijgen want stappen of staande activiteiten doen geen goed. 
  Vandaar dat ik me niet heb ingehouden en tijdens de drie dagen mooi weer vorig weekend ook 3 keer gaan fietsen ben. Vrijdag 36 km, zaterdag 54 km en zondag dan die 86 km, maar alles in een traag tempo omdat ik weken had gerust en mezelf dan nog geen geweld kon aandoen.
  Maandag voelde ik mijn quadriceps en hamstrings duidelijk afgelijnd zitten zonder ze aan te raken, maar pijnlijk waren ze niet. Ik heb die dag wel uitgerust. Gisteren een beetje huishouden gedaan en vandaag toch maar eens naar Sportoase fitness geweest.
  Mijn volledig programma heb ik echter niet gedaan. Ik heb de cardio-toestellen: loopband, crosstrainer en stepper links laten liggen, en de fiets slechts 10 min. Cardio vergt nog iets te veel energie op het moment.
  Ik deed wel 3 krachttoestellen voor de benen zittend, en mijn oefeningen op de mat met ballen en gewichtjes voor mijn armen en schouders, borst, rug en buikspieren. Was 4 weken geleden door ziekte maar het deed me goed.
  Ik zal over enkele dagen dan wel zien of ik al iets meer aan kan....

  Het was in ieder geval een aangenaam intermezzo op deze druilerige dag :)