Fibromyalgie en sporten

Als je zoals ik van jongs af aan reuma hebt, al 39 jaar nu, kan je soms zelf ook dingen ontdekken die de aandoening op een positieve manier beïnvloeden.

Ik heb naast Reumatoïde Artritis ook fibromyalgie. Soms geeft dat opstoten van harde pijnlijke spieren gepaard met koorts en zware vermoeidheid; En regelmatig waren mijn zenuwdrukpunten zeer pijnlijke zones, samen met zeer gespannen spieren, ten gevolge van stress.

Sinds ik regelmatig fiets heb ik echter geen fibromyalgie in de benen meer gehad, enkel nog in rug en armen.
Dat zegt mij dat regelmatig getrainde spieren meer weerstand zouden kunnen hebben tov fibromyalgie.
Daarom ben ik ook begonnen met regelmatig zwemmen om de armen en rugspieren te oefenen.
Het doet me goed als ik niet te veel ineens wil doen. Ik ben helemaal geen zwemkampioen maar terwijl ik 2 jaar geleden nog geen 50m kon zwemmen, is 300m nu niet moeilijk meer. Maar ik leg mezelf niet elke keer ik zwem een aantal meters op, want de ene dag is de andere niet met reuma. En het is ook hiermee doseren zoals dat was bij het fietsen.
Sinds ik mij ook in Sportoase laat begeleiden met fitness, is er ook al wat beterschap aan armen en rug.
Een personal trainer kan een licht programma afgestemd op jou lichaam samenstellen, en zal je daarvoor eerst medisch onderzoeken.

Ik heb in ieder geval mijzelf al overtuigd dat een hogere weerstand in de spieren tegen fibromyalgie mogelijk is, door regelmatig op je eigen niveau te sporten. 

De commentaren zijn gesloten.